ISO 22000 Pārtikas drošības vadības sistēma

Pārtikas drošība un tās nekaitīgums ir būtiska ikvienam — gan ražotājiem, gan patērētājiem. Ikvienam patērētājam ir svarīgi būt drošam, ka pārtika, ko viņš lieto, ir nekaitīga un tās izcelsme ir izsekojama. Atbildība par pārtikas nekaitīgumu gulstas uz visiem pārtikas aprites ķēdē iesaistītajiem uzņēmumiem. Atbilstoši ISO 22000:2018 standartam tiem ir jāīsteno paškontroles sistēma, kas balstīta uz risku novērtējumu, lai identificētu, novērstu vai samazinātu iespējamos apdraudējumus. Šāda pieeja palīdz nodrošināt atbilstību pārtikas nekaitīguma prasībām un parādīt, ka tiek īstenoti efektīvi kontroles pasākumi. Galvenie apdraudējumi var rasties bioloģiskā, ķīmiskā vai fiziskā piesārņojuma rezultātā, kas var rasties dažādos ražošanas posmos. Tieši tāpēc visiem nozares dalībniekiem ir jāpilda sava loma un atbildība, lai garantētu drošu un nekaitīgu pārtiku.

Kāpēc sertificēties pēc ISO 22000 standarta?​

Neatkarīga ISO 22000 sertifikācija, ņemot vērā jau izveidoto pārtikas drošības vadības sistēmu uzņēmumā, kalpos kā pamats kontroles procesu apvienošanai, strukturēšanai un efektīvai pārvaldībai. Tas ļaus nodrošināt pārtikas aprites drošību un atbilstību spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

ISO 22000 sertifikāta iegūšana sniedz vairākas būtiskas priekšrocības pārtikas aprites uzņēmumiem:

  • Savlaicīga un efektīva iespējamo risku identificēšana un kontrole;

  • Samazināts ražošanas kļūdu skaits, pateicoties savlaicīgai riska zonu noteikšanai;

  • Uzlabota saziņa un sadarbība starp piegādātājiem, klientiem, uzraudzības iestādēm, izplatītājiem un citiem nozares dalībniekiem.


ISO 22000:2018 ir starptautisks standarts pārtikas drošības vadības sistēmām, kas viegli integrējams ar citiem pārvaldības standartiem, piemēram, ISO 9001 (kvalitātes vadība) un HACCP (bīstamības analīze un kritiskie kontroles punkti). Šāda integrācija veicina visaptverošu pieeju uzņēmuma atbildībai par drošu un nekaitīgu pārtiku.
Turklāt ISO 22000 sertifikācija bieži kalpo kā priekšnoteikums dalībai pārtikas nozares iepirkumos, kur tiek prasīta sertificēta pārtikas drošības vadības sistēma kā viens no kvalifikācijas kritērijiem. 

Izvēloties ISO 22000 sertifikāciju, Jūsu uzņēmums iegūs vairākas būtiskas priekšrocības:

  • Tiks veikts neatkarīgs HACCP sistēmas novērtējums no trešās puses;

  • Tiks stiprināta patērētāju uzticība, apliecinot Jūsu apņemšanos ievērot augstus pārtikas nekaitīguma standartus;

  • Uzlabosies komunikācija un kopēja izpratne par pārtikas drošības prasībām visā piegādes ķēdē — no izejvielu piegādātājiem līdz gala izplatītājiem;

  • Paaugstināsies darbības efektivitāte;

  • Tiks nodrošināta atbilstība normatīvajiem aktiem un uzlabota riska pārvaldība pārtikas drošības jomā.

ISO 22000 standarts ir piemērojams visiem uzņēmumiem, kas tieši vai netieši darbojas pārtikas ķēdē, palīdzot identificēt un pārvaldīt potenciālos apdraudējumus.

Turklāt šāda sertifikācija arvien biežāk kļūst par priekšnoteikumu sadarbībai ar klientiem un piegādātājiem. Tādēļ sertificēta pārtikas nekaitīguma vadības sistēma kalpo kā uzticams pamats uzņēmuma attīstībai un konkurētspējai tirgū.

 

 

Kā iegūt ISO 22000 sertifikātu?

Lai sertificētos, uzņēmumā ir nepieciešams ieviest pārtikas drošības vadības sistēmu, kas atbilst ISO 22000:2018 standarta prasībām. SIA “SERTIFIKĀCIJAS UN TESTĒŠANAS CENTRS” ir akreditēta sertifikācijas iestāde,  kas var sniegt sertifikācijas pakalpojumus.

Sazinies ar mums!

Sazinies ar mums