ISO 22000 Pārtikas drošības vadības sistēma
Pārtikas drošība, tās nekaitīgums un iespējamais apdraudējums ir aktuāls jautājums ikvienam. Patērētājam ir jābūt pārliecinātam, ka pārtika, ko tas lieto uzturā, ir droša, un ir zināma tās izcelsme. Pēc patērētāju pieprasījuma ikvienam pārtikas aprites ķēdē iesaistītam uzņēmumam ir jābūt atbildīgam par pārtikas drošību un jāveic paškontroles risku izvērtēšanas atbilstoši standartiem. Tas ļauj novērtēt un demonstrē produkta atbilstību pārtikas nekaitīgumam un pārtikas nekaitīguma apdraudējumu kontrolei. Riski kas apdraud pārtikas nekaitīgumu , rodas bioloģiskajā un, ķīmiskajā vai fiziskā piesārņojuma un vairāku nepareizu pielietojumu ražošanas laikā. Šis ir iemesls kāpēc visiem pārtikas iesaistītajiem ir jāpilda sava atbildība pār pārtikas nekaitīguma nodrošināšanu.
Kāpēc sertificēties pēc ISO 22000 standarta?
Neatkarīga ISO 22000 sertifikācija Jūsu uzņēmumā, ņemot vērā jau esošo pārtikas drošības vadības sistēmu, būs pamats, kas apvienos un sistematizēs kontroles procesu metodes un veidus. Tāpēc uzņēmumā tiks garantēta drošas un nekaitīgas pārtikas aprite atbilstoši normatīvo aktu prasībām.
ISO 22000 sertifikāta iegūšana sniedz daudz priekšrocības pārtikas ķēdes uzņēmumiem:
- Efektīva un ātra iespējamo risku kontrole.
- Ražošanas kļūdas tiek samazinātas , jo laicīgi ir novērotas riska zonas.
Tiek izveidota efektīva saziņa starp piegādātājiem, patērētājiem, uzraudzītājiem, izplatīšanas uzņēmumiem un visām iesaistītajām pusēm pārtikas ražošanā.
- ISO 22000:2018 ir starptautisks pārtikas drošības vadības sistēmas standarts. ISO 22000 standartam ir labākā saderību ar citiem standartiem, tādējādi atvieglojot pārvaldības sistēmas ieviešanu un integrēšanu, sniedzot lietotājiem lielāku vērtību.
- ISO 22000 kombinācijā ar ISO 9001 (kvalitātes vadība sistēmu)un HACCP (bīstamību analīzes un kritisko kontrolpunktu sistēma) pamatelementiem nodrošina uzņēmuma apņemšanos nodrošināt patērētājiem nekaitīgu un drošu pārtiku.
ISO 22000 sertifikācija nodrošinās atbilstību iepirkuma kvalifikācijas prasībām gadījumos, kad pārtikas drošības vadības sistēmas esamība ir pretendentu atlases kritērijs.
Izvēloties ISO 22000 sertifikāciju, tiks:
- sniegts trešās puses HACCP sistēmas novērtējums;
- sniegta pārliecība patērētājam par Jūsu apņemšanos stingri ievērot pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas praksi;
- uzlabota komunikācija un savstarpēja izpratne par pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas prasībām no izejvielu piegādātājiem līdz pārtikas izplatītājiem;
- uzlabota darbības efektivitāte;
- nodrošināta atbilstība normatīvo aktu prasībām, un uzlabota pārtikas drošības riska vadība;
- Standarts attiecas uz visu veidu uzņēmumiem un organizācijām, kas tieši vai netieši ir iesaistīti pārtikas ķēdē, lai identificētu riskus un tos efektīvi pārvaldīt.
- Sertifikācija ir arvien biežāka prasība, lai veiktu uzņēmējdarbību klientiem vai piegādātājiem. Jebkuram uzņēmumam, realizācija un pārtikas nekaitīguma vadības sistēmas sertifikācija ir lielisks pamats uzņēmējdarbības veicināšanai;
Kā iegūt ISO 22000 sertifikātu?
Lai sertificētos, uzņēmumā ir nepieciešams ieviest pārtikas drošības vadības sistēmu, kas atbilst ISO 22000 standarta prasībām. SIA “SERTIFIKĀCIJAS UN TESTĒŠANAS CENTRS” ir akreditēta sertifikācijas iestāde, kas var sniegt sertifikācijas pakalpojumus.